6.4 C
Brno
Úterý, 30 dubna, 2024
DomůRady a NávodyJaké jsou příčiny chrápání a jak se ho nejlépe zbavit 

Jaké jsou příčiny chrápání a jak se ho nejlépe zbavit 

 
Chrápání. Nepříjemný zvuk připomínající dřevorubce řezajícího dřevo motorovou pilou. Obtěžuje nejen spícího, ale leckdy ještě více jeho okolí. Nejde však jen o zvukové projevy, které vás ruší ze spaní. Chrápání může mít neblahý vliv i na zdraví chrápajícího, nebo dokonce být samo jedním z příznaků vážné nemoci. Pojďme se podívat, jaké důvody za chrápáním nejčastěji stojí a jak se ho nejlépe zbavit. 

Co nejčastěji způsobuje chrápání 

Chrčivé zvuky nazývané jako chrápání jsou projevem vibrací v dýchacím ústrojí. I když se může objevovat i u žen, mnohem častěji trápí chrápání zástupce mužského pohlaví. Právě muži jsou totiž mnohem náchylnější ke zúžení hrdla, které je jednou z nejobvyklejších příčin chrápání.  

Kromě zúžení hrdla chrápání běžně způsobuje také:  

  • Obezita – obézním lidem se usazuje větší množství tuku v oblasti krku, které tlačí na dýchací cesty. Kvůli tomu pak dochází ke zhoršení dýchání během spánku.  
  • Věk – s pokročilým věkem lidem postupně ochabují svaly, což způsobuje během spánku nežádoucí vibrace v krku.  
  • Hormonální změny – k chrápání u žen dochází kromě běžných příčin zejména v období hormonálních změn, jako jsou například těhotenství nebo menopauza. 
  • Alkohol – po požití alkoholu dojde k uvolnění centrálního nervového systému a pro tělo je pak těžší během spánku dýchat. 

Příčinou chrápání může být i vážná nemoc 

Nejzávažnější příčinou chrápání je takzvaná spánková apnoe. Tento syndrom poznáte podle toho, že se chrápání střídá s několikavteřinovými až minutovými okamžiky ticha, kdy postižený nedýchá. Pokud máte na spánkovou apnoe podezření, neberte věc na lehkou váhu a raději vyhledejte lékaře. Tyto stavy totiž mohou vyústit až v mozkovou mrtvici nebo závažné onemocnění srdce. 

Opatření proti chrápání, která vám mohou pomoci 

Často může být váš hlasitý spánek jenom následkem životního stylu nebo špatné polohy při spaní. V tom případě postačí několik změn, které vám pomohou říct chrápání stop: 

  • Pokud vás trápí obezita, zkuste zredukovat váhu
  • Omezte alkohol, kouření a léky na spaní. 
  • Vyzkoušejte změnit polohu na spaní. Pokud se vám nedaří spát na boku, zkuste zaručenou babskou radu a našijte si na zadní část pyžama nebo noční košile měkký míček, který vám zabrání v přetáčení se na záda. 
  • Mějte při spaní hlavu výše než nohy. Pomůžete vám to snížit váhu, která působí na dýchací cesty, díky čemuž se vám bude během spánku snadněji dýchat. 

Operace pomůže k odstranění chrápání jednou provždy 

Už jste všechna výše uvedená opatření vyzkoušeli, ale efekt žádný? Řešením, které vás může zachránit, je laserová operace proti chrápání. K nejúčinnějším ošetřením patří plastika měkkého patra nebo vyčištění nosohltanu od zbytnělé tkáně nosní mandle, která stojí za chrápáním nosem.  

Ošetřit se dá také vybočená nosní přepážka a řada dalších problémů, které mohou mít na chrápání vliv. Zákroky se provádí ambulantně a pomohou k výraznému potlačení, nebo dokonce úplnému odstranění chrápání.  

- Komerční sdělení -pr clanky

Nejnovější články