6.4 C
Brno
Pondělí, 29 dubna, 2024
DomůRady a NávodyTipy pro přípravu těstovin - zapečené, s omáčkou a vegetariánské

Tipy pro přípravu těstovin – zapečené, s omáčkou a vegetariánské

Těstoviny patří mezi nejoblíbenější přílohy. Dají se připravit na tisíce způsobů, bez masa i s masem, zapečené a s mnoha různými omáčkami. Jsou velmi rychlé na přípravu a hodí se díky tomu hlavně jako rychlý oběd či večeře.

Tato potravina sama o sobě pochází z Itálie, kde si lze v restauracích objednat těstoviny na stovky různých způsobů. Dnes jsou nedílnou součástí jídel po celém světě a v každé kultuře získávají nové a nové variace podle místních zvyklostí.

Domácí těstoviny

Těstoviny jsou k zakoupení v jakémkoliv obchodě. Lze si vybrat mezi mnoha tvary a někde dokonce i mezi různými příchutěmi. Jejich příprava je následně velmi jednoduchá a řídí se návodem na balení. Nicméně nikdy se nevyrovnají pravým domácím těstovinám. Jak si vynikající domácí těstoviny připravit?

Ingredience: 

  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 rozšlehané vejce
  • 2 lžíce vody (volitelně)

Postup:

V míse se smíchá mouka a sůl. Uprostřed se udělá důlek a přidá se rozšlehané vejce. Dobře se promíchá, dokud nevznikne tuhé těsto, v případě potřeby se mohou přidat až 2 lžíce vody.

Těsto se hněte na lehce pomoučeném povrchu, dokud není hladké, 3 až 4 minuty. Těsto se může rozválet ručně nebo pomocí strojku na těstoviny a poté se nakrájí na proužky požadované šířky a délky, podle tvaru, kterého chce člověk dosáhnout.

Oblíbené omáčky na těstoviny

Vzhledem k tomu, že se těstoviny rozšířily z Itálie, jsou nejoblíbenější omáčky právě ty Italské. Patří mezi ně například smetanová alfredo omáčka, jednoduché špagety carbonara nebo nejoblíbenější boloňské špagety.

Těstoviny se hodí také jako příloha k velkému množství oblíbených českých omáček. Často plnohodnotně nahrazují houskový knedlík. Mezi těmito jídly, která se mohou podávat s knedlíkem nebo těstovinami, je například rajská omáčka, guláš, kuře na paprice a spousta dalších. 

Pokud ale někdo rád experimentuje, může vyzkoušet i omáčky z jiných a méně známých kultur. Výborná je například omáčka z pesta nebo ajvaru. Ajvar je tradiční srbská omáčka, která se připravuje z pečených paprik. Pesto naopak může být připraveno z různých druhů zeleniny.

Zapečené těstoviny

Druhým nejoblíbenějším způsobem úpravy těstovin je zapékání. S recepty na zapečené těstoviny si lze také pohrát, stejně jako s omáčkami nebo receptem na francouzské brambory, které mají rovněž velký počet variací. Těstoviny však na rozdíl od brambor musí být předem uvařené, než se dají zapéct do trouby.

Do receptu na francouzské brambory i zapečené těstoviny lze přidat téměř cokoliv, co člověk najde doma ve spíži. Takovou českou klasikou jsou tzv. šunkofleky, do kterých se dává jen uzené maso a vajíčka. Oblíbené jsou také zapečené těstoviny s kuřecím masem a různými druhy zeleniny či americká klasika v podobě mac and cheese.

Vegetariánské těstoviny – tofu, nebo tempeh?

Těstoviny mají samozřejmě i nespočet vegetariánských variant, které lze i zapéct. Vše záleží jen na fantazii člověka, který je připravuje. V případě vegetariánských těstovin se často uvádí v receptech tempeh nebo tofu. Obě přísady jsou na rostlinné bázi a jsou součástí každodenních jídelníčků veganů a vegetariánů.

V receptech na tofu těstoviny je nejdůležitější správná příprava tofu. To se často předem marinuje nebo v průběhu vaření výrazně dochucuje. Chuťově nejoblíbenější bývá uzené či marinované tofu a bílé tofu lze upravit i na sladko. Tofu lze konzumovat za studena i po tepelné přípravě.

Recepty na tempeh nejsou zatím tak rozšířené, protože samotný tempeh není po chuťové stránce tak oblíbený jako tofu. Nicméně díky tomu, že se vyrábí pomocí fermentace, je obecně zdravější než tofu. Lze ho koupit také v bílé verzi, uzený nebo předem marinovaný.


Redakce radí: Chcete zkusit odlehčit svou kuchyni ? Vsaďte na některý z lahodných salátů.


- Komerční sdělení -pr clanky

Nejnovější články